teema 11 | Arendus- ja ärimudelid

Arendusmudel

Oma blogis tahaksin kaaluda sellist ettevõtet nagu Alfa Bank. Firma kasutab Scrumit peamise raamistikuna ja tootmismudel on käsukeskne.

Meeskonna koosseis varieerub sõltuvalt ehitatava toote vajadustest, kuid see on toote ümbertöötamiseks või arendamiseks peaaegu alati vajalik. Enamasti on nad tooteomanik (PO), scrum master, disainer, süsteemianalüütik, mitu arendajat ja testija. Värbatakse 7–10 inimest. Selliseid meeskondi on labaratooriumis umbes 30. Oma töös peab ta kinni paljudest põhimõtetest, mis aitavad neil suurema efektiivsuse saavutada. Kliendi vajaduste rahuldamisel on kõige olulisem prioriteet kogu projekti vältel, meeskond ja klient suhtlevad omavahel ja igapäevaselt, töötav toode on peamine edenemise näitaja.


Ärimudelid

Wikipeedia on tasuta Interneti entsüklopeedia, mis aitab parandada üldteadmisi. See võimaldab selle kasutajatel muuta peaaegu kõiki juurdepääsetavaid artikleid. See on suurim ja populaarseim üldine teatmeteos Internetis ning see on kümne populaarseima veebisaidi seas.

Wikipeedia suudab motiveerida suurt kogukonda projektis osalema ilma rahalist kasu pakkumata. Veebikogukonna panusega tagab Wikipeedia artiklite kvaliteedi.


Kuidas Wikipeedia raha teenib?

Aastaaruande kohaselt teenis Wikipedia 2017. aasta kogutulu 91 miljonit dollarit, kuid ükski neist ei tulnud reklaamidest, sidusettevõtetest ega ühestki tasulisest teenusest. Mis andis siis tohutu 91 miljoni dollari suuruse tulu?

Annetused.



Aallikad:
https://www.whataventure.com/blog/10-inspiring-business-models/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

teema 8 | IT proff...?

teema 14 | Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid